75 jarig bestaan

Wie op 25 juni 1994 ;s morgens over het kerkplein liep, zag het steeds gezelligger worden. Van stoelen, tafels, vlaggetjes (uiteraard oranje), boompjes planten toog, tap en geluidsinstallatie tot en met een heuse kiosk onderging het plein een metamorfose. Zo werd heel het Nispense kerkplein omgetoverd tot het decor van ons Pleintheaterfestival.Dat hier een grondige voorbereiding aan vooraf is gegaan zal iedereen duidelijk zijn.

De voorbereiding begon met het oprichten van een speciaal comité, dat werd gevormd uit bestuur en leden. De eerste taak van het comité was te zorgen voor financiële armslag om de kosten van het festival te kunnen dekken. Er werd besloten tot het huis aan huis verkoop van linnen tassen. De tas bedrukt met het logo, gevuld met een goed verzorgd programmaboekje ( met hierin een fotoquiz), een zelf ontworpen kleurplaat, ballon en vlaggetje, bleek een schot in de roos. Met een aantal leden werden op op 4 juni de tassen op een ludieke manier aan de man gebracht. Gestoken in kledij van 75 jaar geleden en begeleid door een bakfiets met muziek en geluid trokken we door Nispen. De vele positieve reacties op de kleding deed ons spontaan besluiten ook op de dag zelf zo gekleed te gaan.

De feestdag begon met een kindermiddag. Mochten er tevoren twijfels zijn geweest over de invulling hiervan (zelf doen of een gezelschap uitnodigen): al diegenen die de kindermiddag bezocht hebben kunnen beamen dat dit best aan onze eigen leden toe te vertrouwen is. Een enthousiaste groep (Gerrie, Anita, Ria, Dimph, Carla, Sigrid, Henk en Patrick) bracht een eigen bewerking van het sprookje Sneeuwwitje ten tonelen. De ervaringen opgaan bij straattoneel kwamen goed van pas. Het lukte de groep namelijk om de ruim 100 kinderen het gehele stuk geboeid te houden. Dat verschillende kinderen ook zelf als kabouter mee mochten spelen zorgden voor veel hilariteit. Het werd een echt feest toen iedereen tot slot in de polonaise over het kerkplein liep. De festiviteiten eindigde met een hagelslagfestijn (boterhamen met hagelslag) en gratis drinken voor de kinderen. De uitslag van de kleurwedstrijd werd bekend gemaakt en met een cadeautje gingen de kinderen en ouders tevreden naar huis.

De zenuwen over “het weer” verdwenen rond deze tijd, maar toen konden de zenuwen voor het WK-voetbal beginnen. Wie echter gedacht mocht hebben dat het verlies tegen België (1-0) onze avond zou kunnen overschaduwen heeft het mis gehad. Alleen iets later dan gepland vanwege de voetbal werd met een speciale act het festival met veel vuurwerk geopend.

In een vlot tempo traden achtereenvolgens op: Jeugdtoneelkring EJA uit Essen, Theater De Lepehoek uit Hoogstraten, Het Nispens Jeugdtoneel en Wil de Wel van de Suikerspintent. Deze werden afgewisseld met muziek van de band Cheers en met optredens van